Na naszą odporność możemy wpływać na wiele sposobów, począwszy od suplementowania witamin i minerałów, zażywania probiotyków, hartowania organizmu, redukcji stresu, rezygnacji z używek czy też aktywność fizyczną, niemniej jednak fundamentem prawidłowo funkcjonującego układu immunologicznego jest zdrowa i zbilansowana dieta.
W naszym artykule skupiłyśmy się na 5 najistotniejszych według nas, naturalnych produktach pod względem wzmacniania odporności. Pamiętajmy, że nie jest możliwe zbudowanie odpowiedniej odporności w ciągu kilku tygodni, ponieważ na to, w jaki sposób funkcjonuje nasz układ odpornościowy pracujemy latami.
Owoce i warzywa
W pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o odpowiednią podaż warzyw i owoców, szczególnie bogatych w witaminę C (kwas askorbinowy) oraz w beta karoten, które są jednymi z najsilniejszych antyoksydantów (przeciwutleniaczy), chroniącymi nasze organizmy przed nadmiernym powstawaniem wolnych rodników.
Bardzo dobrym źródłem witaminy C w diecie są zielone warzywa (natka pietruszki, szpinak), a także papryka, kapusta, porzeczki, truskawki, kiwi i owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, cytryny czy grejpfruty). Doskonałym źródłem witaminy C będą także kiszonki, które zawierają o wiele więcej tej witaminy niż produkt surowy, niepoddany kiszeniu.
Beta karoten możemy znaleźć w marchwi, zielonych warzywach (np. w brokułach, szpinaku czy jarmużu), a także w morelach, dyni, mango czy w batatach.
Wśród warzyw, które zasługują na szczególną uwagę znajdują się cebula i czosnek – warzywa te są źródłem siarczków organicznych, zawierają witaminy: C, A, E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak siarka, selen, magnez i żelazo. Dodatkowo są bogate w fitoncydy (nazywane często naturalnymi antybiotykami), które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.
Imbir i kurkuma
Podczas gotowania warto używać przypraw takich jak imbir i kurkuma. Kurkuma, dzięki zawartości kurkuminy, również należy do jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który chroni nasz organizm przed chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami. Podobne działanie ma kłącze imbiru, który oprócz wyżej wymienionych właściwości pobudza wydzielanie soków trawiennych, poprawia ukrwienie kończyn, skóry i mózgu.
Kwasy tłuszczowe omega 3
W celu wzmocnienia odporności należy zwiększyć w diecie podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które pomagają zapobiec wielu chorobom, m.in. pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, redukcję procesów zapalnych w organizmie, obniżenie trójglicerydów, zwiększają aktywność fagocytów – białych krwinek pochłaniających bakterie i wirusy.
Kwasy omega 3 znajdują się np. w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno, oleju lnianym, siemieniu lnianym, orzechach, żółtku jajka, tłustych rybach morskich (np. węgorz, halibut, łosoś, śledź) czy tranie, przy czym w przypadku ryb warto sięgać po te pochodzące z certyfikowanych hodowli, z uwagi na występujące ryzyko zanieczyszczenia części ryb morskich metalami ciężkimi i dioksynami.
Witamina D3
Raz w roku warto sprawdzić stężenie witaminy D3 w surowicy krwi, a w przypadku stwierdzenia jej niedoborów, po konsultacji z lekarzem należy rozważyć wprowadzenie suplementacji. W Polsce, z uwagi na położenie geograficzne, rzadko się zdarza, aby stężenie tej witaminy w surowicy krwi było na optymalnym poziomie.
Witamina D3 pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, którego zadaniem jest ochrona przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
Suplementacji witaminą D3 mogą w szczególności potrzebować osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży, osoby otyłe czy osoby ze zdiagnozowaną osteoporozą.
Dla osoby dorosłej rekomendowana dawka profilaktyczna witaminy D3 w okresie od października do marca wynosi 800–2000 j.m./dobę, u osób otyłych 4000 j.m./dobę, w przypadku seniorów > 75 lat dawka powinna wynosić 2000-4000 j.m./dobę (wyższa dawka w przypadku seniorów związana jest ze zmniejszoną skutecznością syntezy w skórze oraz w wielu przypadkach – gorszym wchłanianiem witaminy z przewodu pokarmowego).
Witamina D3 bierze udział w produkcji przeciwciał i substancji o charakterze bakteriobójczym, ma działanie antydepresyjne, korzystnie wpływa na układ kostno-stawowy, co ma znaczenie w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.
Melatonina
Na koniec chciałybyśmy wspomnieć, że nie powinniśmy zapominać o śnie i regeneracji, gdyż przemęczony organizm jest bardziej podatny na infekcje. W trakcie snu produkowana jest melatonina, hormon, który oprócz tego, że hamuje proliferację (rozrost) wielu typów komórek nowotworowych to pobudza także procesy odpornościowe, zwłaszcza w stanach ich upośledzenia. Dlatego warto się wysypiać (min. 7-8 godzin/dobę) oraz zadbać o efektywny wypoczynek.